– Det har vært en tøff periode (Indre Akershus Blad)

Går alt etter planen, vil det bli solcellepaneler på takene til Gausdal, Skeidar, Power og Form i løpet av sommeren.

Som Indre tidligere har omtalt, har lokale næringsdrivende gjort grep for å kunne hanskes med høye strømpriser.

– Det har vært en tøff periode med høye strømregninger og uforutsette kostnader for leietakerne. Derfor har vi, sammen med leietakerne, sett på hvilke muligheter det er for å redusere utgiftene. Leietakerne har vært flinke til å gjøre tiltak for å få ned strømforbruket og nå tar vi ytterligere et viktig steg, forteller Sten Nordby i OTS Eiendom AS, et selskap som eier åtte eiendommer i Bjørkelangen Næringspark.

Tar tak

Nå tas det bokstavelig talt tak i problemet.

– Den modellen vi har gått for, innebærer at vi låner bort takene, mens hver enkelt leietaker leier solcellepanel av Soleie. Det gir leietakerne besparelser i form av lavere energikostnader. Dette er ikke noe vi som utleier får noen gevinst av, utover at vi får et grønt bygg – det er vårt mål, forteller Nordby. Gausdal, Skeidar, Power og Form har alle signert avtaler.

– I tillegg jobber vi også med å få solcellepaneler på takene til Mekonomen og Plantasjen. Europris er også veldig interessert, forteller Sten Nordby i OTS Eiendom AS.

– Vi står for alt av prosjektering, investering og vedlikehold, sier Lars Erik Holmen, daglig leder i Soleie AS – et selskap som eies av Akershus Energi og Østfold Energi.

– Langt under spotpris

– Leietakerne får solenergi som dekker 30-40 prosent av deres årlige energibehov. De har en leiepris som er langt under spotprisen på strøm, som gjør at de får en lav, fast pris på en stor del av energien de bruker i mange, mange år framover. Det er trygt og godt, sier han.

– Foruten lavere strømkostnader, vil leietagerne også spare nettleie og avgifter. Jo mindre strøm du tar ut, jo lavere blir avgiftene. Dessuten selger du overskuddsstrømmen på de gode værdagene. Ta Power som et eksempel; når butikken er stengt på en solfylt søndag, går strømmen som produseres ut på nettet og leietakeren får en sum for dette, legger Sten Nordby til.

– Vi jobber for å få på plass mer solenergi til både private og offentlige bygg. Vi ser at en stor barriere er store kapitalinvesteringer – vi snakker om kostbare anlegg med lang levetid. Gjennom å tilby en utleiemodell håper vi at flere velger å montere solcelleanlegg, sier Holmen.

– Det er kraftunderskudd i Norge. Ved å ha lokal produksjon av energi, er bra for leietakerne, men også for netteier som får bedre kapasitet. Det betyr at flere bygg kan settes opp, uten at det må gjøres store investeringer i for eksempel ny trafostasjon, sier Lars Erik Holmen.

– Jeg vil berømme OTS Eiendom for å være fremoverlente og nyskapende. De har blant annet arrangert et eget energiseminar for alle sine leietakere det er noe flere eiendomsbesittere bør gjøre, påpeker han.

De aktuelle takene i Bjørkelangen Næringspark er kvalitetssikret, slik at de egner seg å montere solcelleanlegg på.

– Vi har sett på strømforbruket til leietakerne i hvert bygg og designet et solcelleanlegg som er optimalt til forbruksmønsteret til hver enkelt, forteller Holmen.

Soleie AS har gjort en anbudsrunde blant underleverandører og har valgt Solcellespesialisten og ST Elektro som samarbeidspartnere for å montere anleggene i Bjørkelangen Næringspark.

Les mer

– Vi jobber for å få på plass mer solenergi til både private og offentlige bygg. Vi ser at en stor barriere er store kapitalinvesteringer – vi snakker om kostbare anlegg med lang levetid. Gjennom å tilby en utleiemodell håper vi at flere velger å montere solcelleanlegg, sier Lars Erik Holmen, daglig leder i Soleie AS.
No items found.